Beköszönő

Sziasztok!
Ez az oldal a hidrogén üzemű autókkal kapcsolatos hírek kibeszélésére jött létre... Mindenki bátran nyilvánítson véleményt. Ha a témához kapcsolódó cikket találtok, kérem jelezzetek nekem a hidrogenautok@g-art.hu címen!

Friss hozzászólások

2008.06.11. 16:30 Gart

Mikor vásárolhatunk hidrogénnel működő autót?


„Mikor lesznek kaphatók a hidrogénnel működő autók?”

Talán emlékszünk még arra kémia órára, mikor gondos előkészületek után „durranógázzal” hajtottunk végre kísérletet. Első lépésben hidrogén gázt fejlesztettünk, méghozzá úgy, hogy egy nagy lombikban kénsavat engedtünk az edény alján fekvő cinkdarabkákra (Zn + H2SO4 → H2 + ZnSO4). Az üvegedényben felszaporodott gázból kisebb mennyiséget vezettünk egy kémcsőbe, ahol a levegő oxigéntartalmával elegyedve jött létre a szóban forgó durranógáz. Már csak egy izzó végű hurkapálcikára volt szükség, melyet a gázelegybe dugva éles, csattanó robbanás, azaz durranás hallatszott, a kémcső falán pedig finom cseppecskék formájában jelentkezett a reakció terméke, a víz (2 H2 + O2 → 2 H2O).

Üvegházhatás, globális felmelegedés, véges olajtartalékok, emelkedő olajárak – ontják magukból a médiumok szüntelenül. Nem csoda, hogy az alternatív energiaforrások kutatása, a már rendelkezésre álló anyagok felhasználásának kérdése aktuálisabb, mint valaha. A környezetvédelem az autóiparban is fontossá vált és a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a színtelen, szagtalan gáz hajtja majd hamarosan a négykerekűeket. A kérdés csak az, hogy mikor?

Bár több tucatnyi hidrogénüzemű tanulmányautó került tesztelésre és bemutatásra az elmúlt évek során, egyelőre egyik sem mutatkozott eléggé biztonságosnak és hatékonynak ahhoz, hogy alkalmas legyen a sorozatgyártásra. A hidrogénüzemű gépek ötlete, bármennyire is furcsa, már a XIX. század első évtizedeiben felvetődött. A belsőégésű motorok megalkotója, Otto is légnemű halmazállapotú hajtóanyagról ábrándozott, míg végül a porlasztó tette lehetővé a könnyebben hozzáférhető benzin biztonságos felhasználását.

A fő problémát napjainkig éppen a már említett heves durranás jelentette, a hidrogén égésfolyamata ugyanis a hagyományos üzemanyagokhoz képest akár tízszer is gyorsabb lehet. (A Zeppelin léghajó katasztrófája óta jól tudjuk, hogy a hidrogén megfelelő tárolása és kezelése milyen nehéz feladat.) Jelenleg a hidrogén tárolásának két fő formája ismeretes: magas nyomású (700 bar), gáz halmazállapotú sűrítmény vagy nagyon alacsony hőmérsékletű (20 K, azaz -253 C°), nagyobb energiasűrűségű folyékony forma. Ez utóbbit választotta hosszas kísérletezést és fejlesztést követően a technikában élenjáró BMW konszern mérnöki stábja is, megalkotván az első sorozatgyártásra is alkalmas személygépkocsit, a BMW Hydrogen 7-et.

Egy 170 literes, szuper hőszigetelt tank fogadja be a -253 C° -os, 5 bar nyomáson tartott cseppfolyós hidrogént, mely már gáznemű hajtóanyagként jut a motor dugattyúiba. Az autó szíve egy 260 lóerő teljesítményű 12 hengeres motor, mely álló helyzetből 9,5 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órás sebességre a 7-es limuzint. Végsebességét 230 km/h-ra korlátozták.


BMW Hydrogen 7 motor


Tekintettel arra, hogy a megfelelő hidrogén ellátottság egyelőre nem biztosított, a BMW Hydrogen 7 gyorsan és könnyedén képes átváltani a hagyományos benzin üzemmódra is. A hidrogén ereje egyelőre alig 200 kilométernyi út megtételére elegendő, benzinüzemre váltással ez hozzávetőlegesen 700-ra bővíthető. A hidrogén technológia alkalmazásával lehetőség nyílik a káros anyagok, különösen a széndioxid-kibocsátás drasztikus visszaszorítására, hiszen a BMW Hydrogen 7 hidrogénhajtású üzemmódban jóformán csak vízgőzt bocsát ki. Mivel a hidrogén a fosszilis üzemanyagokkal szemben nem tartalmaz szenet, ezért elégetésekor elvileg nem keletkeznek sem szénhidrogének, sem szénmonoxid, nyomokban azonban mégis megjelenhetnek ezek az égéstermékek a kenőolaj égése és az aktív szénszűrő öblítése miatt.

A tervek a hidrogén-elektomos hibrid motorok kifejlesztésének irányába mutatnak, a szakemberek gőzerővel dolgoznak az üzemanyagtartály méretének optimalizálásán is, melyre elképzelhető, hogy az üzemanyagcellák nyújtanak majd megoldást. A szakértők szerint körülbelül 2015-2020 körül sétálhatunk be majd olyan autószalonba, ahol hidrogén meghajtású járművekből is válogathatunk.


Fésüs Gábor

Szólj hozzá!

Címkék: tech vélemény kritika tudomány autó egészség sztárok energia megmondás megújuló hidrogen újenergia


2008.06.08. 23:01 Gart

Vizes hetes - BMW Hydrogen 7

A BMW teljes mérnöki stábját mozgósító, öt éven át tartó fejlesztési munka eredményeként létrehozott Hydrogen 7 a konszern hosszú távú működésének egyik újdonsült alappillére.
 
A projekt vezetőivel elbeszélgetve a kétkedés fokozatosan teret ad az értetlenségnek, végül a döbbent beismerésnek. A müncheniek véresen komolyan gondolják a hidrogénnel üzemeltetett belső égésű motor ötletét! Kristálytiszta stratégiával, kiábrándítóan józan tisztánlátással állnak a kérdéshez, majd a pátoszos elragadtatást megelőzendő leszögezik: legalább tíz, legfeljebb 25 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a technológia minden szempontból felvehesse a versenyt a fosszilis üzemanyagokat hasznosító megoldásokkal.


Addig is itt van azonban a Hydrogen 7, a világ első szériagyártású, hidrogénüzemű luxusautója. Több oka is van annak, hogy a BMWmodellkínálata csúcsán vezette be az új technológiát: egyrészt azért, mert ez kínálta a létező legfejlettebb motorvezérlési technológiát, másrészt mind a presztízs, mind a költségvonzatok azt kívánják meg, hogy a forradalmi fejlesztések felülről induljanak lefelé, harmadrészt pedig a rendszerek plusz tömege és helyigénye miatt sem lett volna praktikus egy kisebb platform alkalmazása.

Az elv egyszerű

A technológia vázlatos ismertetését talán ez utóbbival a legegyszerűbb kezdeni. A nyújtott tengelytávú BMW 7-es utasfülkéjéből és csomagtartójából lecsípett térben helyezték el azt a mintegy 170 liter térfogatú, szó szerint űrtechnológiák felhasználásával készült, extrém

Míg a benzin kiömlik és tócsába gyűlve közvetlen égésveszélyt teremt, az esetleg kiömlő hidrogén azonnal elillan a légkörbe, lángja pedig oldalra nem sugároz hőt
hőszigetelő képességű tartályt, amely befogadja az üzemanyagot: a -253 °C-os, cseppfolyós hidrogént. Ebben a halmazállapotban nagyobb az energiasűrűsége az anyagnak, ráadásul a sűrített H2-gáznál alkalmazott 700 helyett mindössze 5 bar nyomással kell megbirkóznia a tárolórendszernek. A motorba már légnemű anyagként jut be a hidrogén, mégpedig szívótorok-injektorokon keresztül – a blokk közvetlen befecskendezői ugyanis a benzinszállításról gondoskodnak. A kettős üzemanyag-ellátás józan kompromisszum, amelyet egyrészt a hidrogéntöltő infrastruktúra hiánya tesz szükségessé, másrészt a fajlagosan magas fogyasztás: a nyolc kilogramm tömegű cseppfolyós hidrogén ugyanis alig 200 kilométernyi út megtételére elegendő. A benzinüzem fenntartásával ez 700-ra bővül – a mindennapi praktikum ára jó 10 százaléknyi teljesítményveszteség egy pusztán hidrogénüzemre optimalizált gyújtású, direkt H2-befecskendezéses motorral szemben.

Ez különösen azért kellemetlen, mert így mindössze 36 kW/liter a hidrogénmotor legnagyobb fajlagos teljesítménye, ami nehezen birkózik meg a könnyűfém és szénszálas karosszériaelemek dacára negyed tonnára rúgó súlyfelesleggel – legalábbis ha egy 6,0 literes motor "tudására" gondolunk. A plusz tömeg ráadásul a hátsó tengelyre koncentrálódik, ami biztonsági okokból kisebb végsebesség megszabására késztette a mérnököket, de hirtelen manővereknél is érezteti hatását. Felhasználóként egyéb kompromisszumokkal is számolnunk kell. A hidrogén például, mivel tökéletes hőszigetelés nem létezik, idővel elkerülhetetlenül párologni (pontosabban forrni) kezd a tankban. Ez menet közben nem jelent problémát, álló helyzetben azonban a túlnyomás miatt 17 óra elteltével szellőztetni szükséges a rendszert: a légnemű hidrogént ekkor egy katalizátorban elégetik, és a keletkező vízpárát a tetőn elhelyezett nyíláson át eresztik ki. Elméletileg kilenc nap alatt ürül ki így félig a tartály, ám ha az összes folyékony hidrogén elforr, akkor is marad annyi gáz a tankban, amivel nagyjából húsz kilométert autózhatunk.

Messzire tekintenek

Ezen hátulütőkre a távoli jövő tartogat megoldást: az elképzelések helytakarékosabb és könnyebb üzemanyagtartályokról, akár háromszoros fajlagos teljesítményről, valamint hidrogén-elektromos hibridekről szólnak. A jelen technológia mindenesetre már szériaérett – nem csoda,


hiszen a sorozatgyártású modellekre érvényes protokoll szerint fejlesztették ki. Megvásárolni mégsem lehet, árat sem kalkuláltak hozzá, a gyár ehelyett véleményformáló személyek számára készül elérhetővé tenni az autót. A leendő felhasználók pontos listája még titkos, annyit azonban már tudni, hogy az összesen száz darab autót féléves turnusokban, két-három éven át lízingelik majd az európai, japán és amerikai hírességek – nagyjából akkora összegért, amennyiért egy benzinüzemű 760iL-hez hozzájuthatnának. A BMW nemcsak szervizszolgáltatással, hanem szükség esetén mobil feltöltőállomásokkal is segíti a hidrogénüzem kihasználását.


Svékus Gergely

Forrás:automotor.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tech vélemény kritika tudomány autó egészség sztárok energia megmondás megújuló hidrogen újenergia


2008.06.08. 22:47 Gart

Sajtóközlemény - hidrogén autó a KTI-ben


2008. május 21-én együttműködési megállapodást kötött a Quantum Energy Kft. és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., amelynek keretén belül a KTI szakemberei végzik a hazánkban egyetlen megtekinthető és kipróbálható hidrogén üzemű hibrid hajtású jármű - Toyota Prius - vizsgálatát (laboratóriumi mérések, országúti vizsgálat és tartós futáspróba).

Az együttműködési megállapodás tárgya:

A Quantum Energy Kft.  jelenleg hazánk egyetlen olyan cége, amely hidrogén üzemű jármű gyártását és forgalmazását tervezi Magyarországon. Egyenlőre azonban nincs az Európai Unióban, így hazánkban sem hatályos, a hidrogén üzemű járművekre vonatkozó forgalomba helyezési előírás.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. részt vesz a hidrogén üzemű járművek előírásait tartalmazó nemzetközi és európai jogalkotási folyamatokban, valamint együttműködik a szabályzás hazai előkészítésében a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

Az együttműködési megállapodás keretében a KTI a hidrogén üzemű jármű közlekedés- és üzembiztonsági vizsgálatán túlmenően képviseli a hazai érdekeket nemzetközi szinten, valamint információt nyújt a jogalkotási folyamatokról a Quantum Energy Kft. számára, ezzel is támogatva a hazai hidrogén gazdaság kiépülését.

A témával kapcsolatban bővebb információ a KTI részéről:

Arányi Miklós tudományos segédmunkatárs

Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai Tagozat

Tel.: 1 371-5933

E-mail: aranyi.miklos@kti.hu


A Quantum Energy Kft. részéről:

Molnár László ügyvezető igazgató

www.quantumenergy.hu

Tel.: 1 371-0142

E-mail: info@quantumenergy.eu


Szólj hozzá!

Címkék: tech vélemény kritika tudomány autó egészség sztárok energia megmondás megújuló hidrogen újenergia


2008.06.08. 09:48 Gart

Sztárok hidrogén autóval

A BMW tavaly szeptemberben mutatta be a világ első, sorozatgyártásra alkalmas hidrogénhajtású autóját, a BMW Hydrogen 7 modellt.

Az „Ocean's 13” Los Angeles-i premierjére Brad Pitt és Angelina Jolie egy BMW Hydrogen 7 típusú autóval érkeztek. A június 5-én tartott filmbemutatón a világ első hidrogénhajtású luxuslimuzinja jól vizsgázott, hiszen mind a kényelem és dinamizmus, mind a környezettudatosság terén megállta a helyét.

A BMW Hydrogen 7 modell, amely nemcsak a BMW csoport számára mérföldkő a fosszilis energiahordozóktól független kor felé vezető úton, hanem egy jelzés is az egész autó- és energiaipar számára. A BMW csoport a sorozatgyártásra alkalmas BMW Hydrogen 7 modellből száz darabot készített, amelyeket politikai, gazdasági és közéleti személyiségeknek adnak tesztelésre. A szemléletváltáson túl e tesztelések másik célja, hogy a hétköznapi használat tapasztalatait felhasználják a modell továbbfejlesztésében.

- Kiss Takács Béla -

Forrás: szon.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tech vélemény kritika tudomány autó egészség sztárok energia megmondás megújuló hidrogen újenergia


2008.06.07. 23:51 Gart

Hidrogén meghajtású személygépkocsi érkezett Magyarországra

Magyarországra érkezett az első Toyota Prius típusú hidrogén meghajtású elektromos hibrid személyautó, melyet a Pannon Egyetemen megrendezett nyilvános bemutatón tekinthetnek meg az érdeklődők május 8-án 9 órától.

Ez az első példánya annak a városi hidrogén alapú közlekedési programnak, amit a Quantum Energy vállalat kíván megvalósítani hazánkban.

Ez a fajta megoldás a lehető legolcsóbb technológia, ami ma a világban létezik hidrogén meghajtás terén. Az új energiaforrások keresésének és az ehhez hasonló technikai megoldásoknak elsődleges célja, hogy kiváltsa az egyre inkább fogyatkozóban lévő és egyre drágább fosszilis energiahordozókat.

Az egyetlen probléma a megújuló energiaforrásokkal, hogy a megtermelt energiát tárolni kell. Erre tökéletes megoldás a hidrogén-technológia, amennyiben a megtermelt, lehetőleg szélből, azaz "zöld" energiából előállított elektromos áram vízbontásra használható fel. Ezen elektrolízisből kikerülő hidrogén tárolható speciális tartályokban, melyek méretétől függően háztartások és gépjárművek energiája biztosítható.
A most megérkezett Toyota Prius-ból az Európai Unióban ez az egyetlen darab. Lényeges szempont, hogy a hidrogén meghajtás egyetlen végterméke vízgőz és víz, így üzeme során teljes mértékben környezetbarát, tehát semmiféle káros anyag kibocsátása nincs. A jármű a forgalomban lévő Hibrid hajtású egyéb autóktól csak annyiban különbözik, hogy nem benzin, hanem hidrogén hajtja a robbanó-motort, mely így ugyanolyan teljesítményre képes, mint környezetszennyező társai.
A három hidrogén tartállyal felszerelt Prius-ba 2,4 kilogramm hidrogén tankolható, ami városi használat esetén 180-190 km megtételére elegendő.
(www.edupress.hu)

3 komment

Címkék: tech vélemény kritika tudomány autó egészség megmondás hidrogen megújuló energia újenergia